Awesome Stories

Upcoming Events

Mindfulness

Mindfulness

John Kabat Zinn is oprichter en voormalig directeur van de Stress Reduction Clinic, verbonden aan de universiteit van Massachusetts. Hij ontwikkelde aandachtstraining (Mindfulness), een techniek om mensen te leren omgaan met stress, angst, pijn en ziekte. Hij noemde zijn programma Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Dit programma is een combinatie van meditatie en hatha yoga, waarbij het gaat om bewustwording van het moment ('hier en nu').

Wetenschappelijk aangetoond

Fysiotherapie mindfulness NuenenHet is wetenschappelijk aangetoond dat er bij, dagelijks een 30 min uitvoeren van mindfulness mediteren of oefenen, veranderingen plaats vinden in die delen van de hersenen die zorgen voor meer innerlijke rust. Mindfulness is een mentale staat, waarin u leert te voelen wanneer het lichaam op het punt staat om automatisch (negatief) op een prikkel te reageren. Pijn is hier een voorbeeld van. De combinatie van de prikkel plus zijn reactie daarop is vaak een automatisme. .U leert hoe u deze prikkel-reactiecombinatie vroegtijdig op te merken om zin- en betekenisvol te antwoorden op actuele stressvolle situaties of pijn.

Mindfulness is lichaamsbewust zijn

Bij mindfulness fysiotherapie wordt voelen, aandachtig voelen, door een vertraging in te bouwen: dezelfde opdracht zo precies en aandachtig mogelijk uitvoeren zodat u dingen rondom houding en beweging gaat waarnemen die voorheen niet opvielen. In de fysiotherapie zijn we geneigd om mensen te trainen met veel variatie in oefeningen, omdat hun aandacht anders verslapt. We gebruiken hier heel vaak het getal tien voor, als in “Ga tien keer door de knieën”. Kies je ervoor om dit vijftig keer te doen, dan gaat de patiënt zich vervelen. Maar binnen mindfulness wordt het door herhaling juist interessant, langzaam komen patiënten meer “in hun lichaam” terecht, wetenschappelijk heet dit embodied raken. Ze zijn niet meer afstandelijk cognitief met die beweging bezig, maar veel meer belichaamd. Ze zijn rustiger, kunnen de motorische taak beter uitvoeren en staan dichter bij zichzelf.’

Een bekende uitspraak is:” je zit te veel in je hoofd”. ‘Men bedoeld dan dat mensen meer moeten aarden’.. De mindfull fysiotherapeut noemt dit grounding. Het is het verschil tussen cognitief en sensorisch aanwezig zijn. Vroeger werd dit als ‘’soft’’ of ‘’zweverig’’ afgedaan, maar inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat het op hersenniveau echt zo werkt. Mindfulness is het open observeren en accepteren van alles wat zich aandient, met van oudsher een belangrijk accent op lichaam, houding, beweging en a
Mindfulness is het vermogen om met je aandacht in het hier en nu te zijn.
Vaak dwalen onze gedachten tijdens dagelijkse activiteiten af naar wat er die dag verder nog op het programma staat. We leven vaak vanuit ons hoofd en zijn we met onze aandacht in de toekomst of het verleden. Deze doorlopende gedachtenstroom geeft onrust, jaagt ons op en vermindert het genieten. Mindfulness helpt om meer balans te vinden tussen denken en voelen, zodat het rustiger kan worden in het hoofd.We willen ons allemaal graag ‘goed voelen’. Een mooie woordspeling die duidelijk maakt dat als we ons ‘goed willen voelen’, we niet alleen vanuit het hoofd moeten leven, maar juist ook moeten voelen. Voelen om je goed te voelen dus.
-Hoe voelt je lichaam?
-Hoe voel jij je van binnen? Welke emoties spelen er?
-Mag alles er zijn?
En hoe het ook voelt, het is goed zoals het is. Mindfulness is het vermogen om met een milde en accepterende aandacht in het nu te zijn: om het huidige moment te nemen zoals het is. Om de werkelijkheid te omarmen, met al zijn fijne en niet fijne momenten.
Juist bij pijnklachten is dit heel wenselijk. Het is bewezen dat juist de strijd tegen het ongemak de pijn in stand houdt en zelfs verergert. De pijn in het NU accepteren geeft, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, juist verlichting. Vergelijk het met een huilend kind dat mag uithuilen in de armen van zijn moeder en daarna weer opgelucht verder speelt.
MIndfulness geeft je handvatten om juist als het onrustig is, meer ontspannen te blijven. Mildheid en acceptatie zorgen ervoor dat je liefdevoller voor jezelf wordt en meer rust gaat ervaren.

In een cursus krijgt u velerlei technieken aangereikt krijgt waaronder: aandacht- en concentratieoefeningen, ontspanning- en bewegingsoefeningen, ademoefeningen en zitten met aandacht.

Mulligan Concept

Mulligan concept

Het Mulligan concept gaat uit van een “sporings” probleem in een gewricht waardoor er bewegingsklachten en pijn kunnen ontstaan.

Op het goed spoor komen

mulligan concept fysiotherapie nuenenAls metafoor kunt u hierbij denken aan een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is hier vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie kan plaatsvinden.

Door in het gewricht subtiele correcties van richting toe te passen en dit gecorrigeerde bewegingspatroon te herhalen ontstaat er een blijvend herstel van de gewrichtsfunctie. Dit gebeurt op een nagenoeg pijnvrije manier.

Bij klachten aan het bewegingsapparaat

Het Mulligan Concept is niet geschikt voor alle problemen, maar wel voor veel klachten aan het bewegingsapparaat, zoals b.v aan:

  • knie
  • enkel
  • heup
  • schouder
  • rug
  • arm
  • pols
  • hand

U kunt zich hebben verstapt of een verkeerde beweging hebben gemaakt. Meestal is er op röntgenfoto’s of scans niets te zien maar ervaart u toch pijn, meestal bij de beweging. Soms speelt de klacht al jaren, soms pas een paar dagen

Medical Taping Concept

Medical Taping Concept

Kinesio Taping is in 1973 ontwikkeld door de Japanse Kinesioloog en chiropractor, Kenzo Kase.

medical taping concept nuenenPas in de jaren 90 is Kinesio Taping in Amerika geïntroduceerd. Het duurde tot 1998 dat ex voetballer Alfred Nijhuis behandelmethode Kinesio Taping in Europa introduceerde.

De werkzaamheid van deze tape:

  • Kinesio Tape heeft een rekbaarheid van 130-140%. Dit komt overeen met de
    rekbaarheid van de huid.
  • Ook de dikte en het gewicht zijn vergelijkbaar met de huid.
  • De tape rekt in de lengterichting..
  • De tape is lucht- en vochtdoorlatend.
  • Kinesio Tape heeft een 100% acryl lijmlaag die warmte gevoelig is.
  • De tape kan dagen tot weken gedragen worden.
  • Er kan gewoon met de tape gedoucht worden.
  • Er zijn geen medicinale bestanddelen toegevoegd.

De tape heeft verschillende uitwerkingen op de huid en onderliggende weefsels , afhankelijk van de techniek waarmee het is aangebracht:

  • Spiertechniek
  • Ligament techniek
  • Fascietechniek

Het verschil zit in het doel van de tape (en de manier van plakken; wel / geen rek op de tape, richting waarin de tape gelegd wordt, vorm van de tape).

In principe is de werking van de tape is tweeledig :

  • een liftend effect op de huid, waardoor bloed- en lymfecirculatie toenemen en het herstel kan bevorderen, mits de tape correct wordt aangebracht en de blessure correct is vastgesteld.
  • de tape heeft een meer ingewikkelde werking: via de zenuwreceptoren van de huid kan de tape zowel statisch als tijdens de beweging prikkels doorgeven aan het zenuwstelsel, waardoor bepaalde reacties in de motorische aansturing teweeggebracht kunnen worden. Zo simpel mogelijk uitgelegd : huid en spieren geven beiden hun prikkels door richting ruggenmerg. Daar worden prikkels verwerkt en wordt de reactie (zoals beweging) aangestuurd.

Samengevat zijn er twee manieren waarop de tape kan werken. Eén is dus via werking via het ruggenmerg. En één is omdat door de rek in de tape de huid als het ware wordt opgetild.

De kleuren van de tape hebben geen speciale andere werking dan de algemene werking van kleuren in het algemeen. Bijvoorbeeld blauw word geassocieerd met rustgevende en koelende werking.

Het effect van de tape werkt als ondersteuning bij verdere behandelvorm.

Tot op heden is de wetenschappelijke werking van Medical Taping niet aangetoond, maar de werking is bij zoveel mensen positief dat we het zeker gebruiken als ondersteuning bij een volwaardige fysiotherapeutische behandeling.

McKenzie Concept Nuenen Bb

Het McKenzie concept

Het blijkt dat voor 80% van de a-specifieke rug- en nekklachten geen duidelijke oorzaak aan te geven is. Het McKenzie concept gaat daarom niet uit van het zoeken naar de oorzaak, maar is meer geïnteresseerd in het klachtenbeeld van de patiënt. Er wordt daarom gekeken hoe houding en beweging de klachten beïnvloeden en aan de hand daarvan wordt een behandelplan opgesteld.

mcKenzie concept NuenenBij rugpijn maak ik daarom gebruik van de McKenzie methode. Bij deze therapie is het belangrijk dat u zelf verantwoording neemt voor uw eigen herstel. De therapie bestaat namelijk uit oefeningen die u dagelijks meermalen moet uitvoeren. Natuurlijk coach ik u daar intensief bij. Het voordeel van deze therapie is dat u zelfredzaam wordt. Mocht de klacht terugkeren, weet u precies hoe u zelf uw klachten kunt verminderen.

Strekken van de rug

Veel voorkomende oorzaken van lage rugpijn zijn, slecht zitten en veelvuldig buigen in het dagelijks leven waardoor er een verlies in het strekken optreed. Daardoor is de therapie vaak gericht op het strekken van de rug.
De beweging die de klachten verminderd, is de voorkeursbeweging, vaakl dus in de richting van de strekking van de rug (hol maken).
Houdingen en activiteiten met een ronde rug m.n. zitten moeten vermeden worden omdat dan vaak de klachten weer toenemen.

De McKenzie methode

Deze methode, voor de behandeling van a-specifieke rug- en nekklachten, is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkeld door Robin McKenzie, een fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland.

Patroonherkenning

In de anamnese (het vraaggesprek), is het McKenzie-concept gericht op patroonherkenning. Er wordt uitgegaan van drie syndromen ontwikkelt door McKenzie, waarvan de kenmerken goed beschreven zijn. Een syndroom is een geheel van klachten en verschijnselen. Tijdens de anamnese probeert de fysiotherapeut patronen te herkennen , m.a.w. wat past wel en wat past niet in de kenmerken van de syndromen.

Repeated Movements, centralisatiefenomeen

In het bewegingsonderzoek wordt gekeken welke bewegingen of houdingen de symptomen verergeren/ provoceren en wat voor bewegingen of houdingen de bestaande klachten verminderen/reduceren. Juist de herhaling van de beweging, of lang aanhouden van een positie geeft informatie over het beeld van een patroon. We zijn dus gericht op zoek naar belastende en ontlastende factoren.

Onder invloed van langdurig aangehouden houding en of herhaalde bewegingen kan de pijn in het been zich naar boven richting de rug (=proximaal) verplaatsen of naar beneden richting de voet of arm verplaatsen (=distaal). De vermindering van de klacht met verplaatsing van de pijn naar boven richting het centrum van de rug wordt het centralisatiefenomeen genoemd. De aanwezigheid en het gedrag van de pijn en de symptomen staan dus bij het onderzoek centraal en bepalen welk syndroom aanwezig is.

De drie syndromen:

Houdingssyndroom of ook wel “Posturaal” syndroom genoemd.

Patiënten met dit syndroom zijn meestal jong, onder de dertig.

Kenmerken:

  • De pijn is meestal lokaal, vlak langs de wervelkolom.
  • Geen pijn tijdens herhaald bewegen.
  • Geen bewegingsbeperking.
  • De pijn wordt veroorzaakt door mechanische vervorming van gezond weefsel, indien de wervelkolom eindstandig en langdurig statisch wordt belast. Bijvoorbeeld bij slecht in elkaar gezakt zitten of

Dysfunctiesyndroom

Patiënten zijn over het meestal ouder dan dertig jaar, behalve als een trauma de oorzaak van het probleem is. Deze mensen hebben een slechte gewoontehouding, meestal al jaren lang.

Kenmerken:

  • De pijn is meestal lokaal, vlak langs de wervelkolom.
  • De pijn wordt veroorzaakt door mechanische vervorming van verkort weefsel, dat haar elasticiteit en volledige bewegingsmogelijkheid verloren heeft.
  • Altijd op het einde van de bewegingsuitslag rekpijn, nooit gedurende de beweging
  • Bijna nooit uitstralende pijn.

Derangement-Syndroom.

Patiënten met dit syndroom zijn meestal tussen de twintig en vijfenvijftig jaar. Over het algemeen een slechte zithouding.

Kenmerken:

  • Acute pijn, binnen een paar uur tot ongeveer twee dagen.
  • Geen duidelijke oorzaak
  • De pijn zit lokaal langs de wervelkolom en kan uitstralen naar een been of arm in de vorm van pijn, doofheid of prikkelingen.
  • Vaak constante pijn. Stekend van karakter.
  • De klachten kunnen ontstaan, verergeren of verminderen, of verdwijnen als gevolg van het uitvoeren van bepaalde bewegingen of aannemen van bepaalde posities.
  • Bij dit syndroom hoort het centralisatie fenomeen.
  • Vaak forse bewegingsbeperking waarbij een dwangstand kan optreden.

Relevante websites: www.McKenzie.nl

Zwangerschap

Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn

Ik werk met name volgens de methode van Cecile Rost.

bekkeninstabiliteitCecile Röst is orthopedisch manueel fysiotherapeut en heeft zelf ervaren hoe het is om bekkeninstabiliteit en bekkenpijn te hebben. Zij ontwikkelde een eigen methode met behulp van haar kennis en inzicht op het gebied van het menselijk lichaam en testte deze op zichzelf uit.

Door op zichzelf allerlei houdingen uit te proberen, kwam Cecile erachter hoe zij haar bekkeninstabiliteit kon behandelen. Haar methode heeft zij toegepast op andere vrouwen en veel patiënten heeft zij inmiddels effectief kunnen helpen.

In de behandeling staat niet het bestrijden van de pijn centraal, maar het weer doeltreffend kunnen gebruiken van het lichaam. Zij is er zeker van dat als het lichaam weer naar behoren functioneert, de pijn afneemt en deze op den duur zo goed als zeker zal verdwijnen.

Ik heb een speciale cursus voor fysiotherapeuten gevolgd, zodat ik deze kan toepassen op patiënten. Vooral de symmetrieoefening en stabiliteitsoefening zijn erg belangrijk om regelmatig te doen. Deze staan ook beschreven in het boek dat Cecile Röst geschreven heeft: Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap.

Bekkenpijn

Bekkeninstabiliteit bij zwangere vrouwen is een veelvoorkomende klacht. Het geeft klachten in de onderrug en benen. Vooral pijn middenvoor in de schaambot, pijn links en/of rechts onder in de rug en pijn rond de stuit, die dan uitstraalt naar de benen, lies en/of schede.

Kenmerkend voor deze klacht is pijn bij het starten van een beweging vanuit de rust stand. Bijvoorbeeld:

  • opstaan vanuit een stoel
  • lopen vanuit stand
  • omdraaien in bed
  • traplopen 
  • het duwen van een winkelwagentje

Het zijn klachten die diep ingrijpen in het dagelijks leven. Het zijn heel vervelende klachten in een levensfase van een vrouw die heel bijzonder zou moeten zijn en niet verstoord zou moeten worden door deze intense klachten.

Oorzaak van bekkenpijn

Nog steeds is het niet wetenschappelijk aangetoond wat de oorzaak is van bekkenklachten. Wel is bekend dat een samenspel van krachten in het bekken, hormonen en de psyche van de vrouw dit syndroom doet ontstaan. Bekkeninstabiliteit op zich is een normaal verschijnsel. Het bekken is opgebouwd uit een ring die uit drie botdelen bestaat die onderling verdeeld zijn door gewrichten en gewrichtsbanden. Tijdens de zwangerschap worden de hormonen relaxine en progesteron aangemaakt , deze zorgen ervoor dat de gewrichtsverbindingen van het bekken losser worden. Relaxine en progesteron worden al in de eerste weken van de zwangerschap aangemaakt. Het kraakbeen en de banden verweken, waardoor de baby tijdens de bevalling meer ruimte heeft om naar buiten te komen. Dit is volkomen normaal.
Enerzijds ontstaat er dus een elastischer geheel van verbindingen in het bekken en anderzijds speelt een veranderde lichaamshouding en een groter wordende baarmoeder een grote rol in de ontstane klachten. Door de groeiende buik ,komt de buik steeds meer naar voren en verandert de stand van de rug en het bekken. Er ontstaat nu makkelijk een verstoring in de balans belasting-belastbaarheid. Vrouwen die al bekend zijn met erg soepele banden lijken een grotere kans te hebben op bekken klachten tijdens de zwangerschap.

Omgaan met bekkenpijn

Bekkenpijn klachten zijn over t algemeen, geen klachten die heel snel verdwijnen. De vrouw moet leren omgaan met deze klachten en dit, hoe moeilijk, ook accepteren. Leren luisteren naar je lichaam, de tijd nemen om te herstellen van bewegingen die pijn hebben veroorzaakt. Daarnaast is het heel belangrijk om te zorgen voor een goede conditie en opbouw van specifieke spieren enerzijds en voldoende rust te houden anderzijds. Het vinden van een goede balans en een uitleg over het ontstaan van de klachten kunt u vinden bij een daarvoor opgeleide fysiotherapeut.

Tot slot de basisregels van Cecile Röst:

  1. Als je zit: nooit je knieën tegen elkaar houden.
  2. Staan doe je met je gewicht op twee benen met je knieën licht gebogen en voor je gevoel iets naar buiten gedraaid.
  3. Pijn is een teken dat je bekken uit balans is. Zorg dat je de normale symmetrie en beweeglijkheid terugkrijgt, dan verdwijnt de pijn later wel.
  4. Wees niet bang dat je jezelf kapot hebt gemaakt als je pijn krijgt. Pijn betekent dat je banden opgerekt zijn en dat je gewrichten daardoor niet meer goed beweging waarnemen.
  5. Luister naar je lichaam.

2 onder 1 dak

Twee verschillende fysiotherapie praktijken onder het dak van Fysiotherapie Molenbroek