Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn

Ik werk met name volgens de methode van Cecile Rost.

bekkeninstabiliteitCecile Röst is orthopedisch manueel fysiotherapeut en heeft zelf ervaren hoe het is om bekkeninstabiliteit en bekkenpijn te hebben. Zij ontwikkelde een eigen methode met behulp van haar kennis en inzicht op het gebied van het menselijk lichaam en testte deze op zichzelf uit.

Door op zichzelf allerlei houdingen uit te proberen, kwam Cecile erachter hoe zij haar bekkeninstabiliteit kon behandelen. Haar methode heeft zij toegepast op andere vrouwen en veel patiënten heeft zij inmiddels effectief kunnen helpen.

In de behandeling staat niet het bestrijden van de pijn centraal, maar het weer doeltreffend kunnen gebruiken van het lichaam. Zij is er zeker van dat als het lichaam weer naar behoren functioneert, de pijn afneemt en deze op den duur zo goed als zeker zal verdwijnen.

Ik heb een speciale cursus voor fysiotherapeuten gevolgd, zodat ik deze kan toepassen op patiënten. Vooral de symmetrieoefening en stabiliteitsoefening zijn erg belangrijk om regelmatig te doen. Deze staan ook beschreven in het boek dat Cecile Röst geschreven heeft: Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap.

Bekkenpijn

Bekkeninstabiliteit bij zwangere vrouwen is een veelvoorkomende klacht. Het geeft klachten in de onderrug en benen. Vooral pijn middenvoor in de schaambot, pijn links en/of rechts onder in de rug en pijn rond de stuit, die dan uitstraalt naar de benen, lies en/of schede.

Kenmerkend voor deze klacht is pijn bij het starten van een beweging vanuit de rust stand. Bijvoorbeeld:

  • opstaan vanuit een stoel
  • lopen vanuit stand
  • omdraaien in bed
  • traplopen 
  • het duwen van een winkelwagentje

Het zijn klachten die diep ingrijpen in het dagelijks leven. Het zijn heel vervelende klachten in een levensfase van een vrouw die heel bijzonder zou moeten zijn en niet verstoord zou moeten worden door deze intense klachten.

Oorzaak van bekkenpijn

Nog steeds is het niet wetenschappelijk aangetoond wat de oorzaak is van bekkenklachten. Wel is bekend dat een samenspel van krachten in het bekken, hormonen en de psyche van de vrouw dit syndroom doet ontstaan. Bekkeninstabiliteit op zich is een normaal verschijnsel. Het bekken is opgebouwd uit een ring die uit drie botdelen bestaat die onderling verdeeld zijn door gewrichten en gewrichtsbanden. Tijdens de zwangerschap worden de hormonen relaxine en progesteron aangemaakt , deze zorgen ervoor dat de gewrichtsverbindingen van het bekken losser worden. Relaxine en progesteron worden al in de eerste weken van de zwangerschap aangemaakt. Het kraakbeen en de banden verweken, waardoor de baby tijdens de bevalling meer ruimte heeft om naar buiten te komen. Dit is volkomen normaal.
Enerzijds ontstaat er dus een elastischer geheel van verbindingen in het bekken en anderzijds speelt een veranderde lichaamshouding en een groter wordende baarmoeder een grote rol in de ontstane klachten. Door de groeiende buik ,komt de buik steeds meer naar voren en verandert de stand van de rug en het bekken. Er ontstaat nu makkelijk een verstoring in de balans belasting-belastbaarheid. Vrouwen die al bekend zijn met erg soepele banden lijken een grotere kans te hebben op bekken klachten tijdens de zwangerschap.

Omgaan met bekkenpijn

Bekkenpijn klachten zijn over t algemeen, geen klachten die heel snel verdwijnen. De vrouw moet leren omgaan met deze klachten en dit, hoe moeilijk, ook accepteren. Leren luisteren naar je lichaam, de tijd nemen om te herstellen van bewegingen die pijn hebben veroorzaakt. Daarnaast is het heel belangrijk om te zorgen voor een goede conditie en opbouw van specifieke spieren enerzijds en voldoende rust te houden anderzijds. Het vinden van een goede balans en een uitleg over het ontstaan van de klachten kunt u vinden bij een daarvoor opgeleide fysiotherapeut.

Tot slot de basisregels van Cecile Röst:

  1. Als je zit: nooit je knieën tegen elkaar houden.
  2. Staan doe je met je gewicht op twee benen met je knieën licht gebogen en voor je gevoel iets naar buiten gedraaid.
  3. Pijn is een teken dat je bekken uit balans is. Zorg dat je de normale symmetrie en beweeglijkheid terugkrijgt, dan verdwijnt de pijn later wel.
  4. Wees niet bang dat je jezelf kapot hebt gemaakt als je pijn krijgt. Pijn betekent dat je banden opgerekt zijn en dat je gewrichten daardoor niet meer goed beweging waarnemen.
  5. Luister naar je lichaam.

2 onder 1 dak

Twee verschillende fysiotherapie praktijken onder het dak van Fysiotherapie Molenbroek