Mindfulness

John Kabat Zinn is oprichter en voormalig directeur van de Stress Reduction Clinic, verbonden aan de universiteit van Massachusetts. Hij ontwikkelde aandachtstraining (Mindfulness), een techniek om mensen te leren omgaan met stress, angst, pijn en ziekte. Hij noemde zijn programma Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Dit programma is een combinatie van meditatie en hatha yoga, waarbij het gaat om bewustwording van het moment ('hier en nu').

Wetenschappelijk aangetoond

Fysiotherapie mindfulness NuenenHet is wetenschappelijk aangetoond dat er bij, dagelijks een 30 min uitvoeren van mindfulness mediteren of oefenen, veranderingen plaats vinden in die delen van de hersenen die zorgen voor meer innerlijke rust. Mindfulness is een mentale staat, waarin u leert te voelen wanneer het lichaam op het punt staat om automatisch (negatief) op een prikkel te reageren. Pijn is hier een voorbeeld van. De combinatie van de prikkel plus zijn reactie daarop is vaak een automatisme. .U leert hoe u deze prikkel-reactiecombinatie vroegtijdig op te merken om zin- en betekenisvol te antwoorden op actuele stressvolle situaties of pijn.

Mindfulness is lichaamsbewust zijn

Bij mindfulness fysiotherapie wordt voelen, aandachtig voelen, door een vertraging in te bouwen: dezelfde opdracht zo precies en aandachtig mogelijk uitvoeren zodat u dingen rondom houding en beweging gaat waarnemen die voorheen niet opvielen. In de fysiotherapie zijn we geneigd om mensen te trainen met veel variatie in oefeningen, omdat hun aandacht anders verslapt. We gebruiken hier heel vaak het getal tien voor, als in “Ga tien keer door de knieën”. Kies je ervoor om dit vijftig keer te doen, dan gaat de patiënt zich vervelen. Maar binnen mindfulness wordt het door herhaling juist interessant, langzaam komen patiënten meer “in hun lichaam” terecht, wetenschappelijk heet dit embodied raken. Ze zijn niet meer afstandelijk cognitief met die beweging bezig, maar veel meer belichaamd. Ze zijn rustiger, kunnen de motorische taak beter uitvoeren en staan dichter bij zichzelf.’

Een bekende uitspraak is:” je zit te veel in je hoofd”. ‘Men bedoeld dan dat mensen meer moeten aarden’.. De mindfull fysiotherapeut noemt dit grounding. Het is het verschil tussen cognitief en sensorisch aanwezig zijn. Vroeger werd dit als ‘’soft’’ of ‘’zweverig’’ afgedaan, maar inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat het op hersenniveau echt zo werkt. Mindfulness is het open observeren en accepteren van alles wat zich aandient, met van oudsher een belangrijk accent op lichaam, houding, beweging en a
Mindfulness is het vermogen om met je aandacht in het hier en nu te zijn.
Vaak dwalen onze gedachten tijdens dagelijkse activiteiten af naar wat er die dag verder nog op het programma staat. We leven vaak vanuit ons hoofd en zijn we met onze aandacht in de toekomst of het verleden. Deze doorlopende gedachtenstroom geeft onrust, jaagt ons op en vermindert het genieten. Mindfulness helpt om meer balans te vinden tussen denken en voelen, zodat het rustiger kan worden in het hoofd.We willen ons allemaal graag ‘goed voelen’. Een mooie woordspeling die duidelijk maakt dat als we ons ‘goed willen voelen’, we niet alleen vanuit het hoofd moeten leven, maar juist ook moeten voelen. Voelen om je goed te voelen dus.
-Hoe voelt je lichaam?
-Hoe voel jij je van binnen? Welke emoties spelen er?
-Mag alles er zijn?
En hoe het ook voelt, het is goed zoals het is. Mindfulness is het vermogen om met een milde en accepterende aandacht in het nu te zijn: om het huidige moment te nemen zoals het is. Om de werkelijkheid te omarmen, met al zijn fijne en niet fijne momenten.
Juist bij pijnklachten is dit heel wenselijk. Het is bewezen dat juist de strijd tegen het ongemak de pijn in stand houdt en zelfs verergert. De pijn in het NU accepteren geeft, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, juist verlichting. Vergelijk het met een huilend kind dat mag uithuilen in de armen van zijn moeder en daarna weer opgelucht verder speelt.
MIndfulness geeft je handvatten om juist als het onrustig is, meer ontspannen te blijven. Mildheid en acceptatie zorgen ervoor dat je liefdevoller voor jezelf wordt en meer rust gaat ervaren.

In een cursus krijgt u velerlei technieken aangereikt krijgt waaronder: aandacht- en concentratieoefeningen, ontspanning- en bewegingsoefeningen, ademoefeningen en zitten met aandacht.

2 onder 1 dak

Twee verschillende fysiotherapie praktijken onder het dak van Fysiotherapie Molenbroek