Awesome Stories

Upcoming Events

Dreumesje Met Dikke Enkel

Medical Taping Concept

Medical Taping Concept is een methode van taping waarbij gebruik gemaakt wordt van elastische tapes (gekleurde tapes) die je helpen optimaal te bewegen. Er is een directe relatie tussen de huid en het onderliggende bindweefsel en dus een directe invloed van (bewegingen van) de huid op dat bindweefsel (fascie). Daardoor kan de spierfunctie normaliseren, de doorbloeding verbeteren, kan de gewrichtsfunctie verbeteren en is er een harmoniserende doorwerking verder het lichaam in. Zo kan pijn ten gevolge van overbelasting verminderen, kan zwelling afnemen, en kan op een onbewuste manier houding verbeteren.

Uitgangspunt is beweging; als je je lichaam niet beweegt, verandert er met de taping ook niets.

De tape is net als de huid elastisch, is lucht- en waterdoorlatend, je kunt ermee douchen en de tape kan probleemloos 5 dagen goed blijven zitten. Verbetering van de klacht moet direct al merkbaar zijn. Door te bewegen met hulp van de tape gebruik je vanzelf je lichaam anders en oefen je makkelijker en soms zelfs onmerkbaar.

Fysiotherapie Riann Withoos

Fysiotherapie

Fysiotherapie is de basis van waaruit ik werk. Onderzoek- en behandeltechnieken die door ervaring en/of wetenschappelijk onderzoek hun nut bewezen hebben. Zoals recent in Canada wetenschappelijk bewezen is dat massage ontstekingsreacties in de spieren laat verminderen.

We wisten het al lang maar de huidige tijd wil bewijzen. Het is niet mogelijk om aan te geven waar de grens ligt tussen gewone fysiotherapie en datgene wat ik in mijn dagelijkse gespecialiseerde praktijk gebruik. 

Uitersten zijn aan te geven, zoals de gewone spiermassage die ook ik niet vaak meer toepas en anderzijds de viscerale therapie bij de buikorganen, die duidelijk meer neigt naar osteopathie en daarmee naar helaas nog steeds als alternatief bestempelde geneeswijzen.

In het algemeen werk ik binnen de gewone fysiotherapie nauw samen met Blanche Bracha, die orthopedisch en diagnostisch gespecialiseerd is.

Ingaande de zomer van 2023 neem ik geen  volwassenen meer aan en bouw ik het deel werken met volwassenen af.

Meron Si

Sensomotorische integratie

Sensomotorische integratie betekent letterlijk het samenbrengen van informatie die binnenkomt uit je zintuigen met de informatie die uitgaat via je motoriek en die op zijn beurt weer informatie via je zintuigen bij je binnen brengt. Een vicieuze cirkel dus, of beter gezegd een sneeuwbaleffect.

De zintuigsystemen zijn:

het evenwichtsorgaan, de tast, het zien, het horen, de reuk en de smaak. In de sensomotorische integratietherapie wordt vooral gewerkt met de eerste twee van deze vijf. Kinderen kunnen overgevoelig zijn op een van de gebieden, of ondergevoelig, of prikkelzoekend. Die laatste groep dat zijn de kinderen die overal aan zitten te friemelen, of alles in hun mond steken (iets wat babys normaal doen), of die ineffectief bewegen zoals alsmaar rondrennen, zich laten vallen en geen gevaar lijken te kennen.

Ondergevoelige kinderen krijgen niet de prikkel om tot actie over te gaan, ze blijven bijvoorbeeld maar wat liggen en hebben geen drive tot bewegen (al kan daar natuurlijk ook een stukje karakter in meespelen). Tactiel (tast) overgevoelige kinderen ervaren elke kriebeling op hun huid als een rotgevoel, hebben een grote hekel aan haren knippen of tanden poetsen of aan vieze handen en zijn meestal niet knuffelig te noemen. Vestibulair (evenwichtsorgaan) overgevoelige kinderen worden al draaierig bij het minste dat ze bewogen worden. Zij zitten dan ook het liefste rechtop zonder gewiebel en vermijden dingen als omrollen, koprollen, draaimolen, een wiebelige ondergrond of de achtbaan.

Baby's

Ook bij baby’s is een probleem in de sensomotorische integratie mogelijk, bijvoorbeeld:
Een baby verstart en blijft strak op de onderlaag liggen of liever nog zitten in een rustige stoel en komt niet tot omrollen.
Stoeien en omhoog gehouden worden vindt hij of zij helemaal niet leuk.
Of de baby gilt zodra de luier verschoond is en de nieuwe weer vast gemaakt moet worden. Of de kleine beweegt zich billenschuivend voort met de voetjes zo gedraaid dat de voetzolen vooral maar niet de vloer zullen raken. Kleertjes irriteren snel. Hard plastic speelgoed is prima, maar een knuffeltje vindt hij maar niks. En er wordt ook niets in de mond gestoken. De 8-maandenhapjes willen maar niet lukken terwijl die van 6 maanden er wel in gaan. Een wat grotere baby kan blijven "vliegeren" met de armen en benen in de lucht gestoken als hij op zijn buik ligt en kan niet tot effectief voortbewegen komen.
Of de kleine blijft te slap aanvoelen, komt niet tot los zitten en het hoofdje blijft soms "alle kanten op schieten".

Herkent u dit, dan kan het zijn dat uw kindje veel baat heeft bij een behandeling gericht op de sensomotorische integratie en zo soms snel van de 'problemen' af is.

Behandeling Voorkeurshouding

Viscerale therapie

Viscerale therapie is een post-HBO gezondheidszorg opleiding die opleidt tot behandelaars met een zachte vorm van ostheopathie. Daarbij wordt gewerkt op bindweefsel, lagen in het lichaam die (zoals het woord al zegt) verschillende structuren met elkaar verbinden. Veel accent ligt op de verbinding van de schedelbeenderen bij baby's en de doorwerking daarvan via de zenuwbanen naar het maag/darmstelsel, de nek/schouderregio en het gezicht.

Visceraal therapie is een zeer zachte maar diep aangrijpende behandelmethode

Een deel van de opleiding tot visceraal therapeut is door het KNGF erkend als nascholing voor fysiotherapeuten en/of manueel therapeuten. De NSM (neuraal systeem manipulaties) is een behandeling van (het bindweefsel in) de zenuwbanen en van de gangetjes waar deze "lichamelijke elektriciteitsdraden" zich vrij in moeten kunnen bewegen. Belangrijke plaatsen daarbij zijn het hoofd, de hoge nek, de zenuwknopen in de hals, rug, arm of been. Bij baby's maar ook bij volwassenen met blijvende klachten na een whiplash zijn vooral de plekken in het hoofd van belang.

Overigens is ook daarbij de wisselwerking met de rest van het lichaam van groot belang. Daarbij speelt vooral de buik een grote rol (bindweefseljasjes om de organen, als doorgeefsystemen voor bijvoorbeeld de schok van een aanrijding). Reflux, het omhoog komen van voeding uit de maag, kan verergerd worden door spanningen rondom de maagingang, door de trek van het bindweefsel waarmee bijvoorbeeld de lever aan het middenrif hangt. Soms kan ook via de zenuwbanen in de lies ontspanning in het heupgebied aanzienlijk verminderd worden.

Kinderen en volwassenen maar zeker ook baby's voelen vrijwel direct baat bij een visceraal behandeling.

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie

 

Ingaande de zomer van 2024 geef ik aan grotere kinderen geen behandelingen meer die gericht zijn op de motoriek, voor baby's en jonge peuters kunt u daarvoor nog wel bij mij terecht. Voor grotere kinderen kunt u nog wel bij mij terecht voor onrust, spanningsklachten en pijnklachten.

 

Onrust en spanningsklachten

Steeds vaker komen ouders bij mij met de hulpvraag van spanningsklachten en onrust bij hun kind, vaak zich uitend in hun gedrag. Nadat we ( telefonisch, per mail en/of app) de situatie in beeld gebracht hebben, nodig ik hen dan met hun kind uit in de praktijk, waar ik ruim tijd neem om te kijken welke ingang het beste bij uw kind past. Daarbij kan ik putten uit een heel scala aan mogelijkheden en ervaring die ik te bieden heb. Meteen de eerste keer leg ik jullie mijn voorstel voor en bij akkoord maak ik daarmee meteen een begin. Dat is dan in elk geval ook even ( met de kleren aan) op de bank, voor een ontspannende massagevorm. Het doet geen pijn en gaat niet over de grenzen van (u of) uw kind.

Pijnklachten

Een verzwikte enkel, pijn in de voet, overbelaste knie, maar soms ook pijn in de rug en niet te vergeten hoofdpijn. Allemaal pijnklachten die uw kind wat langer dan “gaat wel over” kunnen dwars zitten. Ook dan is het goed om een keer kinderfysiotherapeutisch te kijken naar de oorzaak en de pijn te behandelen. Massage (op de plek zelf, kinderen houden over het algemeen niet van spiermassage), oefeningen, en eventueel tape kunnen dan helpen om uw kind weel snel lekker aan het bewegen te krijgen. Begeleiding van het hervatten van de activiteiten hoort hier natuurlijk ook bij.

2 onder 1 dak

Twee verschillende fysiotherapie praktijken onder het dak van Fysiotherapie Molenbroek