Kinderen en volwassenen

Oudere kinderen en volwassenen kan ik helpen bij pijn- of spanningsklachten zoals hoofdpijn, zenuwpijn, whiplash, ( zie ook Viscerale therapie onder het kopje behandelingen) maar ook bij houdingsproblemen en het weer oppakken van activiteiten na een ziekteperiode (gips). Loopband en hometrainer zijn dan ook in de praktijk aanwezig.

Spelenderwijs oefenen van de motoriek is op de praktijk ook mogelijk. Met wandrek, paardschommel, trampoline, wiebelplanken en pittenzakjes of ballen. Of voor de fijne motoriek met pastelkrijt, tweezijdig schoolbord of erwtenbak. Bij redelijk weer kunnen we zelfs in de tuin verder oefenen, evenwichtscircuitjes, slootje springen, basketballen of misschien zelfs beeldhouwen met sneeuw..
Voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand zoals kinderen met het syndroom van Down en hun ouders is het vaak heel moeilijk om oefenstof van een therapiezaal om te zetten naar een oefensituatie in de gewone leefomgeving. Tijdens behandelingen met deze kinderen in hun huis en vooral de directe omgeving van hun huis en schoolplein kan ik oefenstof integreren in hun dagelijkse omgeving.

Thuis oefenen, gewoon door (min of meer gestuurd) met hen op pad te gaan. De ervaring leert dat het kinderen met een beperking veel vrijer maakt en dat ze zo spontaan in hun dagelijkse leven verder 'oefenen'. Natuurlijk ligt ook hier het accent van de oefenstof bij de hulpvraag, datgene wat het kind en/of de ouders (eventueel school of artsen) aangeven als hetgeen wat geleerd of verbeterd moet worden (evenwicht, fietsen, springtouwspel).

Ik werk ook veel met kinderen die bij de geboorte een aansturingsprobleem hebben opgelopen (CP) en die dus langdurig (vaak periodiek) begeleiding nodig hebben om hun lichaam optimaal te leren gebruiken. Zo kan ik gaan lopen of voetballen in een (al aanwezig) loophulpmidddel (walker) met een kind dat normaal gesproken in een rolstoel zit. Of leer ik een kindje met een halfzijdig aansturingsprobleem (hemiparese) fietsen of het buurtspeeltuintje volop te benutten. Ook een aangepaste "piratenclub" of "prinsessenclub", Forced Use met intensieve training van de arm/handfunctie in een blok van twee maanden is mogelijk.

2 onder 1 dak

Twee verschillende fysiotherapie praktijken onder het dak van Fysiotherapie Molenbroek